Ordføreren: - Holdninger er limet i beredskapen

Ordfører Yvonne Wold brukte sin tale under markeringa av frigjørings- og veterandagen, til å minne om hvor viktig holdninger er for et fritt og stabilt samfunn.

Rauma kommunes markering av frigjørings- og veterandagen 8. mai, startet med taler og kransenedleggelse ved minnesmerket i byparken.  
Ordfører i Rauma kommune, Yvonne Wold, brukte anledningen til å minne oss alle på hvilken viktig rolle holdningene våre har å bety for frihet og stabilitet i samfunnet. 

- Demokratiske verdier er under press

- I et ferskt intervju i Sunnmørsposten, sier generalmajor Joar Eidheim, at en del av tankegodset og holdningene som ledet opp til 2. verdenskrig, fortsatt lever i beste velgående i Vesten i dag. Eidheim peker på åpne angrep på demokratiets institusjoner, også blant våre allierte. Han peker på at det foregår åpent hån av meningsmotstandere, av mangfoldet, av menneskeverdet, pressen, rettsvesenet og av forsknings- og utdanningsinstitusjoner. Han lurer på om vi ser dette? Om vi følger godt nok med? 

Ordføreren fortsatte talen med å si at verken 2. verdenskrig og krigen i Ukraina skjedde over natta. Noe hadde bygd seg opp over tid. 

- Folk kan velge feil igjen

- Folk valgte feil i 1940, og folk kan velge feil igjen, det er budskapet fra Eidheim. Og sjøl tenker jeg at etter 80 år med fred, så er det på tide å snakke åpent om dette igjen. Det er fort gjort å gjøre feil igjen, vi må kjenne historien for ikke å gjenta de mørkeste delene av den, sier ordføreren og fortsetter. 

- Det er et kjent sitat som sier at det ikke startet med gasskamrene, men med holdninger, med “oss” og et “dem”.  Det var holdninger som åpnet døra for nazismen, og for totalitær tenkning som gjorde det mulig å begå overgrep, forskjellsbehandle og fjerne menneskeverd. Det er akkurat derfor vi aldri, og jeg gjentar aldri, kan bli likegyldige til hvordan vi tenker om, og snakker om hverandre. Vi må verne om verdiene som ble kjempet fram i 1945; demokrati, ytringsfrihet og menneskelig likeverd. 

Oppfordrer til kildekritikk 

Ordføreren oppfordret også alle til å være kildekritiske. 

- Jeg synes vi skal ha ei grunnholdning om å være kritisk. 1. april så jeg en video i sosiale medier som pekte på at det på 1. april er naturlig for oss å tenke etter om hva er det som er sant, eller tenke etter om hvor man kan bli lurt. Og dette er en tanke vi bør ha med oss hver eneste dag. Vi bør stille oss spørsmål når vi leser, hører eller ser ting: Er dette sant? Kan dette stemme? Kan det bekreftes? Hvem kan stå bak, og hvilken interesse kan de ha? Dette er sunne spørsmål i den tida vi lever i, både lokalt, regionalt og nasjonalt. 

Det grunnleggende

Ordføreren trakk fram at vi lever i ei tid der sikkerhet ikke lenger kan tas for gitt. Der truslene mot samfunnet er komplekse, uforutsigbare og sammensatte. Og at det i møtet med dette er lett å snakke om teknologi, beredskapsplaner og budsjetter. 

- Like grunnleggende er holdninger. For hva er egentlig forsvarsevne, og totalforsvar, uten de rette holdningene? spurte hun. 

- Holdninger er limet i beredskapen, konstaterte hun og oppfordret til å velge raushet, rettferdighet og fellesskap. Til å ikke være naive. Og til å ta forholdsregler, som blant annet å følge DSB sine råd om egenberedskap. 

Kulturberedskap 

Ordføreren snakket også varmt om kulturberedskap:

- Et sterkt totalforsvar handler også om å forstå – og verdsette – den kulturen vi skal beskytte. Kulturberedskap betyr at vi kjenner vår egen historie, våre verdier og identitet. At vi vet hvorfor demokratiet er verdt å forsvare, og hva som står på spill.

Ordføreren takket derfor veteranene, Norges veteranforbund for internasjonale oppdrag, og de som sammen med Pål Henning Ilstad i forbundet på dugnad har laget en møteplass for veteranene, og for historieformidling. Hun hedret også Tor Christian Jevanord som gjennom hele livet har bygd opp en stor krigshistorisk samling, og fantastisk lokal kunnskap om mye av det som skjedde i Rauma under 2. verdenskrig.

Gripende veterantale

I tillegg til ordføreren, holdt oberstløytnant Richard Moen, distriktssjef HV-11 tale. Og de mange fremmøtte fikk høre en gripende tale av Aurora Skare, datteren til oberstløytnant Siri Skare, som omkom under tjeneste i Afghanistan i 2011. Siri Skare var Norges første kvinnelige militærflyger. Hun var født og oppvokst på Åndalsnes. 
- Jeg gikk på ungdomsskolen da jeg fikk beskjeden om at mamma ikke kommer hjem, fortalte Aurora Skare.

Skare lovpriser omsorgen hun og familien har fått i årene etter,  av Forsvaret og veteran-fellesskapet spesielt.