Raumabanen 100 år

Vi skal lage en verdig feiring for hele Raumasamfunnet! 100-års jubileet skal markeres med aktiviteter og fest som inkluderer lokalsamfunnet og hele regionen. 

 

Arrangementer og aktiviteter i hele 2024

 • Utstillinger
 • Foredrag 
 • Festforestilling 
 • Formidlinger 
 • Vandringer 
 • Konkurranser 
 • Togturer
 • Kunnskap


20. september 2024 

Den offisielle feiringen blir fredag 20. september. Det er Rauma kommune, Jernbanedirektoratet og BaneNor som samarbeider om program og gjennomføring av den offisielle feiringen av Raumabanen 100 år.

Jubileumstog fra Dombås – Åndalsnes vil ha følgende stopp:

 • Dombås 
 • Lesja 
 • Bjorli
 • Verma 
 • Åndalsnes 

Vi legger ut tidspunkt for stopp og lengden på disse så snart vi har det klart 

Raumabanen er livsnerven til både Raumasamfunnet og regionen vår. Raumabanen fyller en viktig rolle i turistnæringen på Nordvestlandet og det kjøres egne turisttog på banen gjennom sommersesongen. 

Erik Lerheim i Jordbrugeren, skrev den 29. november 1924 følgende:
«Romsdals amts største begivenhet utfolder seg i dag, idet fylket ved Raumabanens aapning fra nu av ved jernvei er fast knyttet til Norges samlede jernbanenett og til utlandet. 
Før har dette store jorddistrikt været at betrakte som en avkrok liggende mellem Dovrealpene og Nordsjøen. Med et slag er fylket nu forvandlet til et centrumsdistrikt i vort land med Raumabanen som korteste vei mellem Østlandet og Vesterhavet kortere enn mellem Bergen og Kristiania og kortere end mellem Trondhjem og Kristiania. 
I over 50 aar har Møre stridt og kjæmpet for denne bane og mangen stridsmann har i dette tidsrum lagt hodet ned, om dog enkelte av pionerene er saa lykkelige at opleve denne dag. 
Den mest fremtrædende forkjæmper for Raumabanens gjennomførelse, har vært statsraad og overingeniør Nils Hovdenak, som paa grund av sin tekniske kyndighet og indsigt i spørsmålet har vært kalt Raumabanens far. Uten ham har vi neppe havt Raumabanen endnu og kanske aldrig faat den». 

Hundre år etter, er Raumabanen fortsatt like viktig som knutepunkt. I tillegg har Raumabanen blitt et eget begrep for både transport- og reiselivsnæringen. 

Den 115 km lange turen mellom Dombås og Åndalsnes er flere ganger kåret til verdens vakreste togreise av Lonely Planet. I løpet av halvannen time får du oppleve kontrastfylt landskap, kjente attraksjoner som Trollveggen og Romsdalshorn og ved Verma krysser banen dalen over Kylling bru. Raumabanen har til sammen 32 bruer og seks tunneler og er den eneste jernbanen i Møre og Romsdal. 

Raumabanen er brukt som kulisser til filmer som Harry Potter og Mission Impossible. 

Raumabanen historie 

Historien til Raumabanen har mange spennende kapitler, inkludert dens nøkkelrolle under andre verdenskrig. Banen ble brukt til å transportere ut 3 000 gullbarrer fra Norges Bank, som var en heroisk handling for å beskytte verdifulle ressurser mot den tyske invasjonsmakten. Den dramatiske reisen fra Oslo til Åndalsnes, der gullet til slutt ble sendt ut av landet med britiske krigsskip, er en del av jernbanens stolte arv.

Raumabanen var selve livsnerven for post og persontrafikk mellom Møre og Romsdal og Østlandet fra åpningen i 1924 til 1970-tallet. Selv om banen har mistet noe av sin tidligere betydning til fordel for vei- og lufttransport, kan vi ikke glemme dens avgjørende rolle i å knytte regionene sammen gjennom årene.

Selv om godstrafikken ble nedlagt ved Green Cargo i desember 2018, er Raumabanen fremdeles en levende legende og en hyllest til ingeniørkunst, historie og viktigheten av baneinfrastruktur. 

Gratulerer med 100-års jubileet Raumabanen - en perle i norsk jernbanehistorie! 

Kontakt

Hanne Brakstad
E-post
Mobil 92 28 77 66

Kart