På lokalsamlinga finnes bygdebøker for kommunen, med oversikt over gårdene og hvem det var som bodde der. Her finnes også slektshistoriske bøker fra området. Og her finnes håndbøker som viser hvordan du kan arbeide med slektsgransking, med råd og tips for nybegynnere.
På nettet finner du store mengder informasjon der man kan søke etter forfedrene sine. Biblioteket kan hjelpe deg å få en oversikt, komme med tips til hvor og hvordan du skal lete, m.m.
De fleste av disse digitale ressursene ligger på Digitalarkivet. Som en første hjelp på veien til å finne slekten din tar vi med noen tips fra Norsk lokalhistorisk institutts nettsider:
Hovedreglene for nybegynneren er:
- Snakk med de levende. Det er viktig å samle informasjon fra de som enda husker, før det er for sent. Skriv ned alt, og husk å notere tid, sted og kilde. Dette er ofte et godt grunnlag å jobbe videre fra, særlig fordi mange av de offentlige kildene ikke er tilgjengelig for nålevende personer. Brev, dokumenter og bilder gir viktige opplysninger. Ta gjerne lydopptak og bilder selv. Ikke gi deg hvis du får nei – det er din egen slekt, og du har rett til å få vite hvor du kommer fra.
- Gå til biblioteket. Skaff deg en innføringsbok, for eksempel "Våre røtter" av Stoa og Sandberg, og bruk den som hjelpemiddel videre. Sjekk hva som finnes av publisert materiale om slekta, gården eller området, og be biblioteket ditt skaffe deg dette, eventuelt ved innlån. Be bibliotekaren om hjelp.
- Skaff deg et dataprogram. (DIS-Norge evaluerer programvare)Få alle opplysninger du finner på plass i programmet og la det hjelpe deg til å holde orden på materialet, loggfør det du gjør og lag aktivitetslister. Vær nøye med kildehenvisninger, og vurder kildene dine kritisk. Ikke alt er til å stole på! Sekundær- og tertiærkilder må sjekkes med mot primærkilder.
- Gå til folketellingene og kirkebøkene. Mye av dette er digitalisert og finnes på nettet, det aller meste er mikrofilmet og kan lånes inn til biblioteket ditt. Husk at det kan være feilregistreringer – dette er sekundærkilder. Bruk også andre kilder, som skifter og militærruller.
- Bruk nettverket ditt. Gå til slektsforskerforeningene og historielagene, der får du hjelp. Del med andre det du har funnet - du er en del av nettverket du også.