Om Rauma

Rauma Kommune er plassert i Møre & Romsdal og har 7507 innbyggere. Rauma Kommune ligger i naturskjønne omgivelser med fjord og fjell. Rauma er kjent fra lakseelv Rauma, Trollveggen, Trollstigen og Raumabanen. Det er et fantastisk område for mennesker som er glad i friluftsliv.

bilde 1.jpg - Klikk for stort bilde

Kort om Rauma

Innbyggertall: 7507 (per. 4 kvartal 2017)
Areal: Ca. 1500 km2

Etablert: Rauma ble etablert 1. januar 1964 og består av de tidligere kommunene Eid (Innbyggere: 381), Grytten (Innbyggere: 3,683), Hen (Innbyggere: 1,663), Voll (Innbyggere: 1,163), og den sørlige delen av Veøy (Innbyggere: 1,400).
 

Visjon: Vi skal bli verdens beste kommune for naturglade mennesker
Verdier: Samarbeidsvillig, ekte og raus

Du kan dykke inn i flere detaljer og tall knytta til Rauma kommune på kommunefakta.no

 

Aktivitet hele året


Om vinteren kan man velge og vrake blant noen av Norges flotteste toppturer på ski, eller velge lettere alternativer. Om sommeren er det flott å sykle i terreng eller langs landeveiene i kommunen, fiske i fjellvannene, eller nyte late sommerdager ved eller på sjøen.

Les mer om tur og friluftsliv i Rauma på romsdal.com

 

Fjelldronningar frå " Ut i naturen"  - Klikk for stort bilde

 

Om sommeren er det også uendelig med muligheter, dagsturer, toppturer eller lette turer, både for store og små. Rauma har fine sandstrender ved Rauma elv og ved fjorden. Rauma er attraktiv både på sykkel, på ski, til fots, med hest og med båt. Det finnes mange fjellvann og elver hvor man kan prøve fiskelykken.

Det skjer mye i Rauma. For film, teater og bibliotek kan man besøke Raumas nye kulturhus i Åndalsnes. Fra sommerrestauranten ved kaia har man en fantastisk utsikt over Isfjorden mens man nyter en kopp kaffe og treffer familie og venner. Det blir organisert flere festivaler året rundt, blant annet Norsk fjellfestival og Raumarock.

Se hva som skjer på Rauma kulturhus

 

Aktivitetskalendern KaSkjer
 

 

Ny i Rauma

Rauma kommune tilbyr barn et godt og trygt oppvekstmiljø med gode muligheter til å utvikle seg. Et aktivt idrettsmiljø og mange lag og foreninger. Det bor flere nye innflyttere og nasjonaliteter i Rauma. Befolkning er åpen for nye innbyggerne og ønsker nykommere hjertelig velkommen! 

 

Bygd og by i Rauma

 

Åndalsnes

sentrum.jpg - Klikk for stort bilde

Kommunesentrum er Åndalsnes. Stedet har fått bystatus og blir populært kalt - Alpebyen ved fjorden. Det er ca. 3000 innbyggere på Åndalsnes. Rådhuset ligger midt i sentrum, hvor de forskjellige etatene i kommunen holder til. Det er en del butikker, restauranter, hoteller, banker, kino, kulturhus o.l. I Åndalsnes finnes skoler og barnehager, ungdomsskole og videregående skole.
 

Veblungsnes

Veblungsnes - Klikk for stort bilde

Veblungsnes ligger innerst i Romsdalsfjorden ved utløpet av elva Rauma og har fra gammelt av vært et knutepunkt i Indre Romsdal.

Stedet utviklet seg med vekst til 1940, da store deler av bebyggelsen strøk med under bombingen i aprildagene. Etter krigen ble stedet bygd opp igjen, men fikk aldri den betydning det hadde tidligere. Selv om større boligfelt kom i 70, 80 og 90-årene, har utviklingen ført til nedleggelse av skole, butikk og postkontor.

I dag bor ca 250 mennesker på det som er naturlig å regne med til Veblungsnes, fra Setnes til Djupdalen.

E 136 går gjennom stedet, som ligger 3 km fra Åndalsnes.

Bedrifter som finnes her er Rauma Ullvarefabrikk, Veblungsnes Sandtak med ferdigbetong, HV11 på den gamle ekserserplassen Setnesmoen og Åndalsnes Vandrerhjem på Setnes.


Isfjorden

 

isfjorden.jpg - Klikk for stort bilde

Bygda Isfjorden ligger i vakkert omkranset av spektakulære fjell som blant annet Kyrkjetaket, Vengjetindan og Juratind. Tidligere var det skredderverksted eller skomakerverksted i de fleste heimer i bygda. I dag er bygda mer kjent som kunstnersenter med galleri og grafisk verksted. Bygda har stort samfunnshus og idrettshall, butikk, frisører, barneskole, skianlegg, fotballbane, travbane, gocartbane, kirke og bedehus, Rauma sjukeheim og eldreboliger. Isfjorden har et stort boligfelt og ligger bare 10 minutters kjøring fra kommunesenteret Åndalsnes. Med sine 1900 innbyggere er Isfjorden den største bygda i Rauma.
 

Eidsbygda

2171507.jpg - Klikk for stort bilde

 

Eidsbygda ligg på nordsida av Romsdalsfjorden mellom Åndalsnes og Åfarnes. I Eidsbygda bur ca. 160 personar. Eidsbygda har frå gamalt av vore ei rik jordbruks- og skogbruksbygd. Som elles i landet har talet på aktive bønder gått ned, men vi har likevel eit levande landbruk med dyktige bønder som satsar på framtida. Eidsbygda ligg også gunstig geografisk for dei som må pendle til arbeidsplassar på Åndalsnes eller i Molde.

For de daglige varer kan man handle hos Eid Handel. Ved sida av daglegvarer sel dei også bensin og diesel. Det er en barnehage i Eidsbygda og i gymnastikksalen er det allidrett for barn og volleyballtrening for vaksne heile vinteren. I kjellaren har Eid Idrettslag trimapparat som blir flittig brukt. I underetasjen har Rauma Skyttarlag ei flott skytebane der det er trening og konkurranser store delar av året. I Rauma Skyttarlag sine lokale har Bygdelaget kafe kvar laurdag, eit populært sosialt tiltak for både unge og eldre. Bygda har en helt ny ballbinge.
 

Rødven

rødven.jpg - Klikk for stort bilde

Ved Rødvenfjorden finner vi bygda som har gitt fjorden navn. Rødven er ei jordbruksbygd med mange fine garder, landbruksverksted, butikk og bensinutsalg. I senere år har det vært satset på hyttebygging og turisme. Bygda har kirke, stavkirke, museum, ungdomshus og et aktivt ungdomslag.

 

Åfarnes

aafarnes.jpg - Klikk for stort bilde

3 fjorder møtes ved Åfarnes; Langfjorden, Romsdalsfjorden og Rødvenfjorden. Stedet ligger sydvendt og har lang solgang hele året. Fra Åfarnes har du utsikt til øya Sekken og Veøya. Fra Åfarnes kan du ta ferge til Sølsnes (ca 15 min) og kjøre videre til Molde ca 20 km. Ved fergekaia finner du kro/storkiosk. Åfarnes har barnehage, barne- og ungdomsskole, lysløype, fullskala kunstgressbane og 7er gressbane, trialbane, småbåthavn og eldreboliger. Sammen med de omliggende bygdene Holmemstranda og Holm har Åfarnes ca 350 innbyggere. Skolen ligger øverst i enden av boligfeltet og har panoramautsikt mot bl.a Molde.

Holm

Holm kirke - Klikk for stort bilde

Holm er med sine om lag 70 innbyggjarar (2001) eit av dei mindre bygdelaga i kommunen, og ligg mellom ferjestaden Åfarnes i vest og Mittet i aust.

Holm har tradisjonelt vore ei jordbruksbygd med rike utmarksressursar, mjølkedrift, sauer og tidlegare også korndyrking. I seinare år er har ein som elles i kommunen opplevd at talet på aktive gardsbruk har vorte færre.

Sentralt i bygda ligg kyrkja som vart bygd i 1907. Før dette sokna innbyggjarane på Holm og grannebygdene til mellomalderkyrkja ute på Veøya.

Rett ut frå bygda ligg Holmsholmen, som ein veit vart brukt til rettarstad fram til slutten av 1700-talet.

Elles finn ein både feriesenter og forsamlingshus i bygda.

Ved Herjeelva ligg Herje Smoltanlegg drive av Fylkesmannen i Møre og Romsdal. Herjeelva renn ned frå Herjevatnet, som ligg vel ein times gange frå bygda. Her er moglegheit til fikse og ein finn eit flott friluftsterreng og fleire gamle seterstølar. Herjevatnet kan ein elles nå ved å køyre opp bomvegen Nysetervegen frå grannebygda Holmemstranda.


Mittet


Mittet er kommunens nordligste bygdesenter og grenser mot Vistdal og Nesset kommune. Mittet har ca 150 innbyggere og har butikk, bensinstasjon, ungdomshus og campingplass. Kjører du fjellvegen til Skrukken kommer du opp i flott turterreng med blant annet turisthytta Måsvassbu. Bygda har også ei god fiskeelv.

 

Innfjorden

innfjorden.jpg - Klikk for stort bilde

 

Innfjorden ligger lunt plassert i ei sydvendt vik kun 5 minutters kjøring gjennom Innfjordstunnellen fra Åndalsnes sentrum.

Bygda har ca 400 innbyggere, og huser privat barnehage, privat barneskole, kolonialbutikk, sementfabrikk samt Grande møbelfabrikk. Innfjorden er kjent for flotte brukskunstutsalg. Setergrendene Bøstølen og Røsta lengst inne i dalen er populære turmål. Bygda kan også by på overnattingssteder.


Måndalen

måndalen.jpg - Klikk for stort bilde

Måndalen er ei stor bygd ved Romsdalsfjorden. Bygda har en av Raumas største arbeidsplasser Wenaas A/S som produserer yrkesklær. Måndalen har også trevarefabrikk, butikker, bakeri, kafé, bensinstasjon, campingplass og kirke. I Måndalen finner vi også Voll omsorgssenter, barnehage og Måndalen barne- og ungdomsskole. Her er et aktivt skolekorps og et godt ski- og friidrettsmiljø. Det arrangeres havnedager i småbåthavna hver sommer. I bygda bor det ca 800 innbyggere; noe som gjør Måndalen til Raumas nest største bygd.Vågstranda

vågstranda.jpg - Klikk for stort bilde

Vågstranda grenser i vest mot Vestnes kommune. Bygda har sammen med nabobygda Hjelvik ca 450 innbyggere, skole og barnehage og et godt ski- og friidrettsmiljø. Bygda har også sterke teatertradisjoner.

 

Medalen

Mannen i Medalen - Klikk for stort bildeMannen i Medalen

Bygda midt i Romsdalen er med sine rundt 100 innbyggere ei av de minste bygdene i Rauma. Medalen strekker seg fra Horgheim, 13 km sør for Åndalsnes til Flatmark 2 mil lenger opp i dalen langs E-136. Bygda ligger flott mellom høye fjell med Trollveggen på vestsida og Romdsalshorn og Kalskråtindene mot øst i den trange dalen. Midt i bygda ligger Kors kirke.Medalen ungdomslag driver ungdomshuset Gjøa. Elva Rauma, som har sitt utløp fra Lesjavskogsvatnet, er ei flott ørret- og lakseelv. De fleste bønder driver utleie av elv samt utleie av jaktrettigheter på hjort og rådyr. Det kjente fjellet Mannen ligger her.

 

Verma

Brøstsaga, Verma - Klikk for stort bildeBrøstsaga, Verma

Verma grenser mot Bjorli, Lesja kommune og Oppland fylkesgrense. Bygda ligger øverst i Romsdalen og kan by på vakker utsikt til Vermefossen og Kylling jernbanebro fra 1924 som hvever seg 60 meter over elvejuvet og er et landemerke. Verma har møbelproduksjon, butikk, eldreboliger, lysløype og flotte jakt- og fiskemuligheter.

 

Les mer

Les mer om naturforhold og bosetting her

Ledige tomter i Rauma kommune finner du her

Fant du det du lette etter?
 
Login for redigering