Totalforbud mot bruk av åpen ild i Nordmøre og Romsdal

Skogbrannindeksen varsler om stor lokal skogbrannfare i regionen og varselet for de neste dagene tilsier at faren vedvarer og vil øke ytterlig. Brannsjefene i Nordmøre og Romsdal innfører derfor et midlertidig totalforbud mot bruk av åpen ild utendørs. 

Forbudet blir gjeldene i alle kommuner i Nordmøre og Romsdal inntil annet blir varslet.

Fra 15. april til 15. september er det et generelt bålforbud i skog og mark, men det er da enkelte unntak slik som for små kaffebål, bål på tilrettelagte bålplasser og lignende.

- Når det nå innføres et totalforbud er det disse unntakene som faller bort og det blir dermed forbudt å gjøre opp all ild i og i nærheten av skog og mark. Risikoen for å starte en brann blir rett og slett for stor. Dette gjelder også bruk av for eksempel engangsgriller. Man kan fortsatt grille hjemme i sin egen hage så lenge det skjer på en forsvarlig måte, for eksempel ved bruk av gassgrill, sier Alf Magne Smørholm, brannsjef i Molde brann- og redningstjeneste.

Det varme været har gitt store deler av landet lignende tilstander og mange plasser enda tørrere forhold. I går brant det i terrenget på Herøy på Sunnmøre. I følge skogbrannindeksen skal de tørre forholdene i marka vedvare og enkelte steder øke. Inntil forholdene endrer seg vil det være stor lokal fare for gress- og lyngbranner i Nordmøre og Romsdal.

- Vi ønsker å presisere at det å starte en brann uansett er ulovlig, likegyldig av når på året det er. Aktsomhetsprinsippet gjelder 365 dager i året. Er man riktig uheldig så kan en siggaretglo holde til at det starter en brann, sier Kjell Inge Mathisen, brannsjef i Kristiansund brann- og redningsvesen.

Totalforbudet vil vedvare inntil det kommer betydelige mengder med nedbør og skogbrannindeksen senkes. Opphevelse av totalforbudet vil annonseres på kommunenes hjemmesider.

 

Sist endret 29.05.2018
Fant du det du lette etter?
 
Login for redigering