Hever faregraden til oransje for Veslemannen

Mildvær, forventa nedbør og fortsatt store bevegelser i fjellpartiet gjør av NVE hever faregraden til oransje.

Fjellparti som siger ned - Klikk for stort bilde

Publisert av Arnt Olav Hønsvik Herjehagen. Sist endret 12.10.2017

I forbindelse med en nedbørshendelse i siste uke varslet NVE rødt farenivå fra torsdag 5.10 til søndag 8.10. Fredag målte vi hastigheter opp over 20 cm/døgn, og gikk flere store steinsprang.

Hastighetene er minket betydelig siden dette, men er fortsatt relativt store med 2–3 cm/døgn i øvre delen og 3-4 mm/døgn i nedre delen. Tross kaldere vær er det ikke etablert frost i bakken, som nå er snødekt med 40 cm snø. Det er varslet relativt store nedbørsmengder og mildvær fra i morgen (fredag) ettermiddag. Perioden med regn og mildvær skal vare frem til og med mandag 16.10, og smelting av snøen på bakken vil tilføye ekstra vann til sprekkesystemet.

På bakgrunn av relativt store bevegelser, værvarslet og stor sensitivitet for regn varsler NVE nå oransje farenivå for Veslemannen. Oransje nivå innebærer at beredskapsaktørene forbereder seg på en eventuell heving til rødt nivå, som vil innebære en evakuering av det rasfarlige området.

Det vil bli publisert dagsrapporter på www.nve.no.