Hagevanningforbud - Åndalsnes og Isfjorden vannverk

Som følge av varme over lang tid har kommunen vurdert å innføre hagevanningsforbud ved Åndalsnes og Isfjorden vannverk den 1. juni 2018. Kommunen gikk ut med henstilling om å redusere vannforbruket onsdag 30. mai. Etter dette har vannforbruket økt.

Publisert av Arnt Olav Hønsvik Herjehagen. Sist endret 01.06.2018

Vannforbruk Åndalsnes og Isfjorden siste uke - Klikk for stort bildeVannforbruk Åndalsnes og Isfjorden siste uke

Nivå i Bjørmosen og Henhaugen basseng siste uke. - Klikk for stort bildeNivå i Bjørmosen og Henhaugen basseng siste uke.

Bjørmosen basseng var natt til 1. juni nede i 4,37 meter. Som det fremgår rekker ikke bassengene å fylles i løpet av natta ved så høyt forbruk natt og dag.

Vannverket er ikke dimensjonert for omfattende hagevanning.

Slik situasjonen er nå vil dette gå ut over leveringssikkerhet for drikkevann og brannvann. Skogbrannindeksen for kommunen er høy, og det er innført totalforbud mot åpen ild utendørs i hele Møre og Romsdal.

Langtidsmeteogram Åndalsnes.  - Klikk for stort bildeLangtidsmeteogram Åndalsnes.

Værprognosene viser fortsatt tørt vær. Temperaturene skal synke noe, men det er ikke ventet nedbør av betydning.

Konklusjon:

Fra 1. juni innføres det forbud mot hagevanning med vannspreder og slange. Hageslange skal frakobles utekran. Dette gjelder alle vannverksabonnenter på Åndalsnes og i Isfjorden. Forbudet gjelder til nytt varsel blir gitt. Det anmodes også om moderasjon ved bruk av vann til bilvask, husvask etc.

Tips om hagevanning

• Plenen din er robust og tåler tørke, selv om den blir litt brun vil den komme tilbake.
  • Juster opp knivene på gressklipperen slik at gresset ikke klippes for langt ned. Da tåler plenen din bedre sol og tørke.
  • Prioriter blomster og busker og vann disse med kanne eller bøtte.
  • Å vanne dag/kveldstid med sola oppe gir liten effekt. Vann blomster og busker etter at solen har gått ned.

Eksempel på vannforbruk:

En familie på 4 bruker i gjennomsnitt ca. 500-600 liter vann pr døgn. Dersom du har en hagespreder med normalt trykk i 3-4 timer tilsvarer dette et vannforbruk på 2500-3000 liter, altså 4-5 ganger normalt husholdningsforbruk.